Fotografering af personer

Ifølge Straffeloven er det forbudt at fotografere personer, der befinder sig på ikke frit tilgængelige steder. Dette forbud antages at skulle fortolkes i overensstemmelse med forbudet mod husfredskrænkelse i § 264. Dermed er private huse og haver klart omfattet og tilsvarende klart er offentlig vej og plads undtaget. Hvis der fotograferes på disse områder, kan man dog i stedet være beskyttet af Straffelovens § 264d, der omhandler videregivelse af billeder vedrørende en andens private forhold.

Der straffes dog kun i h.t. § 264d, hvis forholdet er groft og offentliggørelsen er åbenbart krænkende. Straffelovens forarbejder giver ikke megen hjælp til at definere, hvad et ”ikke frit tilgængeligt” område er, men i en dom fra 1989 fandt Højesteret, at fotografering på en psykiatrisk institution ikke var omfattet af beskyttelsen i § 264a.

I grænseområdet ligger eksempelvis

Private bygninger med almindelig adgang: forretninger i åbningstiden, lægers og advokaters forkontorer etc.

Private fællesområder: f.eks. trappeopgange og gårdspladser. Der er i retspraksis en tendens til at anse sådanne områder for omfattet af § 264a. En Vestre Landsretsdom fra 1986 straffede en fotograf for at fotografere en person på en restaurants gårdsplads.

Koncerter. Koncerter med fri publikumsadgang er frit tilgængelige og fotografering af publikum til sådanne arrangementer kan ikke straffes efter § 264a.

Der gælder andre beskyttelsesregler sideløbende med § 264a. Fotograferingsforbud kan være hjemlet i anden lovgivning, f.eks. Retsplejelovens § 32 om forbud mod fotografering under retsmøder og i retsbygninger uden tilladelse.

Gå tilbage til forrige side